ANKARA EYŞAN İŞ MAKİNALARI OPERATÖRLÜK KURSU

BETON POMPASI – TRANSMİKSER OPERATÖRLÜK KURSU

  • Profesyonel Uygulama Alanı

  • Profesyonel Eğitim Hizmeti

İnşaat sektörü içerisinde beton, inşaatçı için her şey demektir. Son 25 yılda Türk inşaat sektörünün kat ettiği mesafede de beton teknolojilerinde ki gelişmelerin önemi büyüktür.. Her geçen gün gelişmeye devam etmekte olan inşaat sektörü içerisinde betonların sıvı halde binalara nakledilebilmesini sağlayana araç ise beton pompasıdır. Sektör içerisinde mobil, sabit, püskürtme, transmikserli ve tünel tipi beton pompaları kullanılabildiği gibi kamyonlara monte edilen beton pompaları en çok karşılaşılan beton pompası tipidir. Dikey doğrultuda 37 metreye kadar erişebilen ve saatte 140m3 beton basma kapasitesine sahip olan bu pompa, 6*4 kamyonlara monte edilebilmektedir.

    Üretim teknolojisi bakımından oldukça meşakkatli bir çalışma sürecinin emeği olan beton pompaları, yüksek dayanımlı ince taneli yapı çeliklerinin, özel elektrotlar kullanılarak alanında uzman sertifikalı kaynakçılar ve kaynak robotları ile birleştirilmesiyle oluşturulur.  Daha sonrasında ise kalite kontrol testlerine tabi tutulan pompalar, bu testlerden geçtikten sonra 5 eksenli CNC

( Computer Numerical Control ) tezgahlarında, istenilen yüzey kalitesine ulaşabilmek adına hassas talaşlı imalat işlemlerine tabi tutulur. Beton pompasının ana parçalarının birbirine bağlandığı bağlantı elemanları ise özel fırınlarda ki yüksek ısıl işlemlere tabi tutularak hazırlanırlar. Hidrolik silindirlerin imalat ve montaj işlemleri de aynı titizlik ve kalite arzusu ile yapıldıktan sonra son adım, basınç ve sızdırmazlık testlerinin yapılarak pompanın kullanıma hazır hale getirilmesidir. Eyşan İş Makineleri Operatörlük ve Sürücü Kursu, Beton Pompası Operatörlük Belgesi veren sayılı kurslardan bir tanesidir.

Transmikser Operatörlük Belgesi

    Hazır beton ile iş yapmaya çalışmak aynı zamanda, zamanla yarışmak da demektir. İçerisinde birçok katkı maddesi bulunan hazır beton, iki saat içerisinde donan bir yapıdadır bu donmadan evvel, uygulanması yapılması gerekmektedir. Bu süreçte betonun donmadan inşaatın yapıldığı şantiye alanına ulaştırılabilmesi ise ancak transmikser dediğimiz kamyon benzeri bir araçla mümkün olmaktadır.

   Transmikser araçları kompleks yapılarından dolayı kullanması zor ve aşırı derecede dikkat gerektiren araçlardır. Hem trafikteki hareketleri hem de aracın şantiyede kullanımı açısından transmikser, ancak uzman bir operatör tarafından kullanılabilir.  Doğru bir eğitimden geçmesi şart olan transmikser operatörlerinin, Beton Pompası ve Transmikser Operatörlük belgesi ile birlikte C sınıfı sürücü belgesine de sahip  olmaları gerekir.

   Türkiye’de kullanılan transmikserlerin çoğunda beton aracın arkasından boşaltılır ve beton boşaltılan bu bölümde, nakliye sırasında betonun dökülmesini önlemek için ekolojik bir kapak mevcuttur. 4, 6 ve 8 metreküp gibi farklı kapasitelere sahip transmikserler olup, Türkiye’de fazla rastlanmayan üzerlerinde beton pompası bulunanları da vardır. Transmikserlerin bir çeşidi olan konveyörlü transmikserler, işlenebilirliği ve kohezyonu (molekül çekim kuvveti) yüksek beton gerektiren pompalama işleminin tersine, birçok tip beton dökümünde kullanılabilir.